L’antiagenda de La Penya del Morro pel Pont de la Purissima: Fira medieval de Vic, pessebre de sorra a Vila-Seca i blat de moro escairat a Gironella

Vic: Una gran ciutat medieval
Milers de persones visitaran la capital d’Osona entre els dies 6 i 9 de desembre perquè s’hi celebrarà el 17è Mercat Medieval. Es tracta d’una festa consolidada que ambienta el centre històric per retornar al segle XV. L’època medieval es recrea amb parades d’artesans on es poden comprar joguines, objectes de decoració, perfums, herbes, coques i pans acabats de sortir del forn, embotits, formatges… Pel mercat s’hi poden veure trobadors, bufons, mags i dansaires que acompanyen els visitants en aquest retorn cap al passat. El programa de la fira proposa moltes activitats: des d’espectacles infantils fins a exhibicions de falconeria, passejades en rucs, ponis i camells, una marató medieval, visites guiades i tallers.

MÉS INFO


Vila-seca. (Tarragonès) Pessebre de sorra.

Del 3 de desembre al 7 de gener, al passeig marítim de la Pineda. www.lapinedaplatja.info

Generalment, els pessebres reprodueixen escenes bucòliques de muntanyes i petits poblets. A Vila-seca, però, ja fa tretze anys que conviden a visitar un pessebre molt particular: és espectacularment gran, està modelat en sorra i s’ha de trepitjar la platja per admirar-lo de prop. Aquest dilluns, dia 3 de desembre, nou escultors començaran a treballar en la confecció de la monumental escultura; és previst que el dia 9 la tinguin enllestida, i es podrà visitar acabada fins l’endemà de Reis al passeig marítim, davant el carrer Hipòlit Lázaro.

Tota una sorpresa
Fet i fet, l’escultura ocuparà un espai de 180 m² a la mateixa platja. Els artistes utilitzaran 480 metres cúbics de sorra, amb un pes aproximat de 720 tones. Però el motiu que inspirarà el pessebre d’aquesta edició es guarda en secret, ja que com és habitual els autors juguen amb la sorpresa dels seus dissenys. L’escultora catalana Núria Vallverdú dirigirà de nou la construcció i disposarà d’um equip format per Niall Magee i Daniel Doyle, d’Irlanda; Ludo Roders i Anique Kuizenga, d’Holanda; Bruno McDonald, de Dinamarca; Enguerand David, de Bèlgica; Leonardo Ungolini, d’Itàlia, i el català Mario Hernández.


Gironella. (Berguedà) Fira de la Puríssima. 8 de desembre.

Al nucli antic. Fira i principals actes de 9 a 15.00 h (a la tarda, quina i concurs de garrofes). www.gironella.cat

L’ambient nadalenc, l’artesania i la tradició omplen per un dia Gironella amb l’arribada de la Fira de la Puríssima, que inclou la 23a edició de la Festa del Blat de Moro Escairat, en la qual es pot tastar el plat antic fet d’aquest cereal. A més, enguany s’inclou l’exposició El plat de la pau: l’origen, amb material inèdit sobre el naixement del producte que ha donat tant de renom a Gironella.

La varietat de blat de moro que es coneix com a blat de moro escairat té un color blanc característic que s’aconsegueix mitjançant el procés d’escairar, que no és res més que pelar o treure la pellofa al cereal, acció que es realitza en molins especialitzats. S’obté de la manipulació d’una varietat antiga de blat de moro que es conrea a l’Alt Berguedà, de la qual no es coneix l’origen. Abans d’ésser consumit, cal posar el gra en remull el dia abans i rentar-lo amb aigua abundant abans de coure’l. La tradició de menjar escudella de blat de moro escairat pel dia de Nadal a la comarca del Berguedà, n’ha garantit la continuitat.

Així mateix, aquesta edició vol donar a conèixer el nucli antic de la localitat, per això s’amplien les parades i s’ofereix un recorregut obligat per aquesta zona. Complementen les dues-centes parades tota classe d’activitats complementàries, com una gran trobada de gegants i grallers, esmorzar popular, concursos (de fotografia, allioli de codony, pessebres, garrofes…), cantades de nadales, exhibicions, quina, trobada d’intercanvi de plaques de caves (amb presentació d’un nou producte) una gran exposició de pessebres a l’església vella…

Especialment dedicat al Sr, Benito, aquest vídeo de la TROBADA DE GEGANTS de Gironella

121130 Antiagenda

Aquesta entrada s'ha publicat en Antiagenda, Radio i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari