L’antiagenda de La Penya del Morro: La Fira del pa i la xocolata de Sant Gregori, Fira de la mongeta del ganxet, cigró menut i llentia pardina a Mollet i Festa de l’Oli Nou a Riudoms

Sant Gregori. (Gironès) – Fira del Pa i de la Xocolata. 18 de novembre.
Fira a la plaça Rafael Masó (pavelló) i carrer Torrent Vidal. http://www.santgregori.cat http://www.llemenacomerciants.com

Sant Gregori s’omple de dolçor amb l’arribada de la 6a edició de la Fira del Pa i de la Xocolata, que organitza l’associació de comerciants i l’Ajuntament de la localitat. Durant tot el diumenge 18 de novembre, doncs, els assistents a la mostra podran gaudir un mercat d’artesans i parades amb productes relacionats amb la xocolata i els derivats de la farina, situats a la plaça Rafael Masó (pavelló poliesportiu) i el carrer Torrent Vidal, a més d’una variada oferta d’activitats lúdiques i educatives. En aquest sentit, i com ja es tradicional, les activitats estel·lars de la fira són les propostes infantils:  tallers de xocolata i pa i animació de carrer amb espectacles i jocs de sempre que incorporen la xocolata i la farina com elements de joc. Com a novetat d’enguany, s’ha programat un taller destinat als adults d’iniciació de cupcakes al matí, i a la tarda n’hi ha previst un altre per aprendre a fer torrons a casa.

Una botifarrada popular i xocolata desfeta iniciarà la fira a les deu del matí. Durant tot el dia hi haurà demostració de puntaires al pavelló i, fins al migdia, trobada d’intercanvi de plaques de cava i de vehicles clàssics, motos i tractors històrics. També es realitzarà el segon ral·li fotogràfic de la fira i l’associació de pensionistes i jubilats de Taialà exhibiran la seva col·lecció de vestits fets de paper.

 

La tarda s’iniciarà moguda amb balls en línia i exhibició de bike trial. Alhora, el pastisser artesà Miquel Costabella es farà càrrec del ja tradicional taller de piruletes de xocolata per als més menuts. També es farà el berenar de pa amb xocolata i el sisè concurs de dolços i figures de pa de la fira.

Paral·lelament a les activitats de la fira, durant tot el dia es podrà visitar al centre cívic de Sant Gregori una exposició de pintura i el Racó de Thalassa, una mostra de cargols de mar de tot el món. Per a qui es quedi amb gana, els restaurants i establiments d’alimentació de l’Associació de comerciants Sant Gregori-Vall de Llémena i de la Cuina de les Carboneres organitzen la sisena campanya gastronòmica Fogons i Xocolata, en la qual, del 16 al 25 de novembre, incorporaran a les seves cartes especialitats de plats i postres fets amb xocolata.

Mollet del Vallès. La fira de la mongeta del ganxet, el cigró menut i la llentia pardina
Diumenge 18 de novembre. Activitats a partir de les 11.30h. Plaça de l’església de Gallecs
www.molletdelvalles.cat

Mollet us convida a conèixer millor aquesta tríada de llegums que es conreen a Gallecs. La cita és el dia 18 de novembre a la plaça de l’Església, cap al migdia. A l’espai Aprèn, la naturòpata Anna Font conduirà el taller per a adults Els llegums, tot un món per descobrir. També es podrà participar a la gimcana Gaaaanxet, terrible mongeta pirata i aprendre a fer una hamburguesa vegetal. Mentrestant, al Racó de les Llavors s’ensenyarà a conservar les llavors i a fer planter, i es podrà visitar la mostra de varietats de mongetes que es conreen a Catalunya. Al Racó de Gallecs s’hi oferiran productes de temporada i a Tasta’m es podrà fer un mos.

Programa en PDF

Festes de l’oli nou
La presentació pública del primer oli de la temporada
Diferents poblacions, De novembre a febrer

Les poblacions catalanes amb tradició olivera donen la benvinguda al primer oli d’oliva de la temporada amb un conjunt de celebracions festives que inclouen rostades populars i altres àpats gastronòmics, exposicions i debats, jornades de portes obertes i la presentació, degustació i venda de l’oli nou.

Catalunya és un dels països de l’Arc Mediterrani amb més oliveres i amb una tradició oleícola més forta. Disposa de 4 olis amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) un distintiu de qualitat que s’atorga als productes agrícoles o agroalimentaris produïts, elaborats i transformats en determinades zones geogràfiques. Els olis catalans amb DOP són l’Oli Siurana, l’Oli Les Garrigues, l’Oli de la Terra Alta i l’Oli Baix Ebre-Montsià.

La collita de les olives
Les festes de l’oli s’efectuen una vegada finalitzades les tasques de la collita de les olives. Els mesos de novembre, desembre i, segons com hagi anat la meteorologia, fins i tot el gener són l’època de l’any en què la pagesia realitza la collita de les olives. El procés comporta tres feines al camp: la primera és fer caure les olives de l’arbre, una tasca que en alguns indrets s’anomena esquerrar o abastar. La segona és recollir o plegarles olives del terra. Per no haver de collir les olives directament del sòl i evitar que s’embrutin, els pagesos estenen unes grans borrasses de xarpellera, una espècie de malla que es posa sota les oliveres per tal que les olives hi caiguin a damunt. Una vegada recollides, les olives es transporten al molí, on comença tot el procés per a l’elaboració de l’oli. La majoria de productors han mecanitzat aquest procés i avui, molts molins són màquines automatitzades. Altres, però, encara realitzen, com una aposta de futur, tot el procés de forma artesanal i utilitzant les eines antigues, el trull de pedra i les premses de giny o vímet.

El ritus de l’oli
L’objectiu genèric de les celebracions és promocionar la cultura de l’oli i l’olivera i donar a conèixer al consumidor els diferents tipus d’oli d’oliva que hi ha al mercat, tot destacant aspectes com la tradició del conreu, la qualitat i el respecte al medi ambient. Ara bé, el principal ritu que hi ha en totes aquestes festes és la presentació en societat de l’oli nou o novell.

En algunes poblacions aquest acte té un caire religiós i es realitza en forma d’ofrena a l’interior de l’església. No és estrany que sigui així, doncs l’oli ha estat utilitzat tradicionalment en cerimònies religioses.

En d’altres, en canvi, la presentació de l’oli nou té un format profà, amb la realització d’un àpat popular que convida als assistents a tastar el producte i amb la preparació dels estands de les diferents organitzacions productores que, en el marc d’una fira o d’una mostra comercial, presenten i posen a la venda el seu oli.

Altres activitats pròpies d’aquestes festes són les jornades de portes obertes i visites guiades a les instal·lacions dels molins i cooperatives, on s’explica la manera d’elaborar l’oli. També es fan exposicions de les eines i processos tradicionals de l’ofici, xerrades i col·loquis sobre diferents aspectes del sector oleícola i també altres activitats culturals, com ballades de sardanes i espectacles destinats als visitants.


Les rostades populars
Un dels trets característics de moltes d’aquestes festes de l’oli nou són les “rostades”, una àpats populars basats en la preparació i degustació de les rostes, unes llesques de pa torrat i mullat dins oli novell. A les zones olieres de l’Ebre les anomenen bòfies i a les Illes Balears, pa de tafona.

Les rostades provenen d’un antic costum gastronòmic que els pagesos tenien quan acabaven les trullades, les feines d’elaboració de l’oli al molí. Torraven unes llesques de pa de pagès, les rostes, i les sucaven dins la naquera del trull plena d’oli verge, acabat de fer. Avui, les rostades s’han col·lectivitzat i són els esmorzars populars que les cooperatives organitzadores de les celebracions ofereixen als visitants que venen a tastar l’oli nou. Les rostades populars són especialment característiques de les poblacions del Camp de Tarragona i del Baix Penedès, on són acompanyades amb vi bo i productes del porc.

(Text: Manel Carrera i Escudé)

FESTA DE L’OLI NOU DE RIUDOMS
Riudoms – Festa de l’Oli Nou. 17 de novembre

Seguint la tradició dels últims anys, amb aquest esmorzar es dóna la benvinguda al primer oli nou de la temporada amb una festa on tothom hi pot venir. La festa s’organitza a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola de Riudoms (plaça Portal, 4), amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Riudoms, la Colla Gegantera de Riudoms i l’Esplai del Casal.
No us perdéssiu el tast del que els grans gourmets de la cuina anomenen l’or líquid de la dieta mediterrània.


Esmorzar popular per poder degustar l’oli nou produït a Riudoms, enmarcat dins la DOP Siurana. Tiquets a la venda el mateix dia en el mateix recinte.

Amb la participació de la Colla Gegantera de Riudoms, amb els gegants de la població i del gegantó de l’Esplai.

Advertisements
Aquesta entrada s'ha publicat en Antiagenda, Radio i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s