L’antiagenda de La Penya del Morro. Activitats pel cap de setmanana del 15 i 16 de setembre.

Per començar la temporada, anem d’una punta del país a l’altre, de l’Escala a l’Ampolla i Deltebre, de la Festa de la Sal a la festa de la Sega de l’arròs.

L’Escala. (Alt Empordà)
XV Festa de la Sal. 15 de setembre, tot el dia, a la platja de la localitat.
http://museudelanxovaidelasal.blogspot.com.es

L’Escala celebra un any més la seva vinculació amb el mar amb la XIV Festa de la Sal, que rememora els orígens pesquers i saladors de la localitat. Tot i que al llarg dels anys s’han anat incorporant alguns canvis, la celebració no perd mai la seva essència, estructurada en tres grans parts:

1-   La mostra d’oficis mariners (desmallarel peix, jocs mainada, estendre i plegar el sardinal, nansaire, cisteller, enllestir palangre…),

2-   Les cançons tradicionals.

3-   Les danses ancestrals de l’Escala. Precisament, i gràcies a la celebració de la Trobada de Museus Marítims de la Mediterrània a la localitat, enguany la festa inclou la presència de música i danses del poble tuareg amb el Grup Folklòric Takouba de Tamanrasset, del Parc Nacional de l’Ahaggar (Algèria), i de la intèrpret d’imzad (instrumentde música ancestral tuareg) Fatima Amrioued.

Actes molt populars que no es poden deixar perdre són l’arribada del Vaixell de la Sal, el pailebot Santa Eulàlia del Museu Marítim de Barcelona (a les 17.45 h) i, a la nit, l’entrada de les barques amb les veles il·luminades i el ball que oferirà el grup de danses La Farandola: el ball del Drac i una farandola multitudinària.

Altres propostes són un esmorzar amenitzat amb cançons de taverna, visites guiades a la Casa de Pescadors can Cinto Xuà, ruta marinera fins a la Cova de la Sal amb el vaixell de vela llatina Rafael, cercaviles i balls. A les tavernes es podran degustar plats mariners.

També es pot aprofitar l’ocasió per visitar El Museu de l’Anxova i de la Sal, que mostra la història de la pesca i de la salaó de peix blau, des del segle XVI fins a l’actualitat, i submergeix el visitant en un temps, un patrimoni i uns coneixements únics de la costa catalana.

Un altre acte popular és l’homenatge que fa cada any la festa a persones grans que han col·laborat transmetent els seus coneixements en el palangre, un art de pesca que consisteix en un fil d’un centenar de metres de llarg del qual es pengen una renglera d’hams per agafar pagell, besuc, lluç… Enguany seran Lluís Albert i Rivas, Josep Clos Blanco i Núria Sureda Barratina.

La festa va néixer l’any 1997 per commemorar el 3r centenari de l’Alfolí de la Sal, l’antic magatzem on arribava la sal per mar, procedent de les salines d’Eivissa o Torrevella, i es distribuïa als pobles de l’interior. D’aquesta manera, i en homenatge als seus orígens pescadors i saladors, el poble de l’Escala rememora un dia de la vida quotidiana fa més de cent anys, a l’antic port.

L’Ampolla. (Baix Ebre)
XIII Festa de la Sega. Diumenge 16 de setembre, a les 11.00 h.
www.ampolla.org

Segar, batre a pota, erar, picar en cadup i envasar el gra. Totes aquestes tasques són les que feien antigament els pagesos que es dedicaven al cultiu de l’arròs i són, també, les que es podran recordar el proper diumenge a l’Ampolla.

 En aquesta festa que comença a les 11 del matí, es mostra als visitants el procés tradicional de transformació de l’arròs un cop segat, fins al moment de l’ensacat.

 El procés s’inicia un cop es tenen les garbes d’arròs ja preparades, les quals es transportaven amb el tiràs (mena de trineu que s’utilitzava per transportar les garbes d’arròs per l’arrossar), a continuació es desfan les garbes d’arròs i es mesclen amb palla i s’iniciarà el procés de trillar l’arròs (separar el gra d’arròs de la palla), i en aquest cas es mostraran dos tipus de trillar l’arròs: trillar a potes (amb les potes de l’animal) i trillar amb el trill (mena de corró circular amb claus que era arrossegat per l’animal).

Un cop trillat l’arròs es neteja el gra de la palla (despallar) amb forques, s’amuntega el gra i, mitjançant el ventat amb pales de fusta, es separen les restes de palla més petita i la pols del gra.

A continuació s’inicia el procés d’assecat (s’amuntegava l’arròs i posteriorment s’anaven fent rieres amb els peus per a estendre totalment l’arròs sobre l’era o sequers), un cop estès s’assecava al sol (de cara a la nit es tornava a amuntegar i es tapava per evitar la humitat de la rosada).

Quan ja es tenia sec l’arròs, es netejava per últim cop el gra, per a la qual cosa s’utilitzava el sedàs, que a més servia per a classificar l’arròs. Un cop fet això l’arròs ja estava preparat per a l’ensacat.

Aquest dia també es duu a terme, a partir de les 12 del migdia, una degustació de diversos tipus d’arròs cuinats a l’estil tradicional o també de caràcter més innovador, així com postres d’arròs com ara la crema d’arròs i el gelat d’arròs.

Al llarg de la festa es podrà gaudir de la música tradicional de la Rondalla de Villalba.

També a Deltebre
A la localitat del delta de l’Ebre es viurà el proper diumenge la Festa de la Sega. Amb aquesta tradició es reviu la tasca del segar l’arròs a mans i amb els estris i mètodes que empraven els pagesos antigament. Les barraques de Salvador tornaran a ser l’escenari de la festa. La sega es clourà amb actuacions en directe de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i la colla sardanista i de jotes de Deltebre i un dinar popular a base de degustacions de productes típics. A la tarda, 5è concurs de cant de jota improvisada.

Advertisements
Aquesta entrada s'ha publicat en Antiagenda, Radio i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s